Inici

Rita Valero, musicautora de cançons escrites amb el cor

Musicautora. Artista inquieta i polifacètica, Rita Valero, a més de compositora, és lletrista i cantant. Actualment està presentant el seu 2n disc ‘Contigo’ (MMMMusic 2017) amb el qual ha estat de promoció per Girona, Barcelona, Madrid, França….

Entre les característiques que posseeix la seva música està la d’explicar i expressar emocions. A ‘Contigo’, el disc més poètic de la seva trajectòria, ha creat temes que agraden en una primera escolta però que a mesura que es van descobrint adquireixen sentits més amplis. I, així, aquest nou àlbum es converteix en una atraient amalgama de cançons que, amb el temps i espai necessaris, acaben sent espirals interessants de recòrrer.

A ‘Contigo’ conflueixen diverses vessants que Rita ha anat cuidant al llarg dels anys. Com a lletrista beu de la poesia, aconseguint textos de qualitat gràcies a l’exactitud de les paraules escollides, l’adjectivació i l’ús de les metàfores. Com a músic, té la virtut de saber apreciar l’equilibri, aportant valor als diferents ritmes que enriqueixen el disc i que reforcen la seva versatilitat. Com a intèrpret, aconsegueix accentuar el començament, la meitat o el final d’una paraula o d’un vers creant una atmosfera tendra, tràgica, o misteriosa segons convingui, sense ornaments  innecessaris.

El primer single ‘Contigo’, composat per Rita Valero, és també el tema que obre el disc; una cançó que és tota una declaració de principis. Té una doble interpretació: Contigo no es refereix només a compartir amb l’altre sinó també amb tu mateix, si estàs en harmonia amb tu, entres en contacte amb el teu do, la teva intuïció. És per això que el seu títol suggereix companyia, però també solitud, això és el que fa que tot funcioni d’una manera complementària: de la barreja de l’íntim i personal, a la confiança de compartir aquests moments i reflexions. D’aquesta manera neix la complicitat amb tu mateix, i amb l’altre.

Es tracta d’una peça difícil de classificar que es passeja entre la bossa i el blues i que té el seu auge en un preciós arranjament de saxo interpretat per Pep Poblet.

Rita porta en aquest ‘Contigo’ a les cançons a territoris prou amples com perquè flueixin amb la mateixa naturalitat amb què ho fan les seves sensacions i les seves necessitats d’expressió. Inquietuds, melodies i lletres que connecten amb la nostra més recòndita intimitat i que et sorprenen creant atmosferes que t’embolcallen, amb la picardia, el pessic a l’estómac o la mà sobre la taula seguint el ritme percutiu. I és llavors quan es produeix la màgia de la música.

Amb un inqüestionable poder de seducció i després del gran triomf del seu 1r disc ‘100%’ (RVM 2015) Rita Valero amb ‘Contigo’ (MMMMusic 2017) s’ha convertit en una de les veus imprescindibles del panorama musical actual.
X. Ramírez

Disposada a aprofundir en múltiples sentiments, íntims i personals, i en estats d’ànim diferents, Rita Valero grava el seu 2n disc ‘Contigo’ (MMMMusic 2017).
C. Llévenas

Les cançons de ‘Contigo’ de Rita Valero, són un cant a la vida i als moments viscuts. Un vol incombustible de somnis i experiències. Bellesa i sensibilitat en estat pur.
J. Perch

  

Jo sóc una Canalla, la meva mare es diu bogeria i pare sentiment, els meus germans són la creativitat i el canvi, i els meus cosins llunyans són la tristesa i el plor. És així com es defineix aquesta cantautora polifacètica 100% lliurada a la posada en escena del seu segon treball discogràfic. Filla adoptiva de L’illa o caprici de la Costa Brava, Palafrugell, la cantant catalana ens submergeix ara en les atmosferes del seu cor. Un corrent de sentiments i emocions que com Agua canalitzen en una deu de swing, soul, bossa nova i blues. Flueix amb slow, flow, glow fins i tot amb rap per esprémer el més profund d’una dona valenta i lluitadora, una Lilith de la música. Viatgen Siempre juntas, encara que alterna també la docència, els mitjans i el coaching. Activitats que la porten a sortejar els secrets del artisteig, perquè Pobre diablo el que pensi que això és cosir i cantar cançons! Hi ha més d’un parany, pecat i Delito en aquest camí. Un Perill que sorteja amb dots d’una Bruja Descarada. Ai, el Vent de la tramuntana que ens deixa a tots una mica tocats de l’ala! Amb un tango lliure, la compositora conjura seus propòsits i designis. El bagatge és el meu batec i tant me fa que m’exigeixin bona presència quan el que vull és Vivir despeiná sense posi i gaudir de la vida. Clar exemple d’això són els seus traks Cuando tu pelo o Tancant bars. Les seves cançons són un diari tan íntim que les adorna amb notes prohibides d’una Llengua curiosa. De vegades, sembla que el seu pentagrama se’n va per les branques, però res més lluny, l’arbre i l’òliba al braç tatuats són el símbol de la saviesa i la filosofia. Ho deixa meridià: “Sóc, el que he vingut a Ser“. No és Ni fàcil, ni difícil però S’ha acabat de no pintar res, i es pinta un BodyPaint que li ha valgut per trobar-se amb ella i amb el públic. Amb una veu addictiva i suggerent i un ritme in crescendo, aquesta Preciosa i verinosa artista convida de nou a pecar. Pecat i pecadors ¿¡tant se val !? Cal deixar-se portar per la dolça temptació d’uns temes que ajuden a exorcitzar les penes, tot i que la subtil companya Es tristeza. És hora d’acostar-se els vímets introspectius de Rita Valero Contigo (2017, MMM Music).
Noelia Baldrich